YUK'S TROVE: 2017

nuffnag

SALES

Ubat Kumur..Perlu Ke??

perlukah mengambil ubat kumur??

Apakah ubat kumur? ,Bilakah pengunaan ubat kumur bagus diambil?, Apakah jenis-jenis ubat kumur?, cara-cara untuk menggunakan ubat kumur ,Adakah ubat kumur mempunyai kesan sampingan?, Tip-tip penggunaan ubat kumur

sekarang nie kan banyak kat pasaran yang jual ubat kumur..
iklan dalam tv pun banyak tentang ubat kumur nie..
tapi sejauh manakah kita perlu mengambil ubat kumur nie..??
atau hanya sekadar cukup dengan memberus gig??
ada gak yuk dengar orang bgtau kena ambik gak ubat kumur untuk memastikan kebersihan mulut kita..
but..sejauh manakah perkara tersebut betul..
yuk akan rungkaikan persoalan nie akhir sekali ye...so baca sampai habis ye..hihi
sebelum tu adakah anda tahu apakah ubat kumur??

Apakah ubat kumur?

11 Kaum Yang Dibinasakan Oleh Allah

kaum yang dibinasakan dan dihapuskan oleh allah

11 Kaum Yang Dibinasakan Oleh Allah

ok hari nie..yuk nak share ckit ttang kaum yang allah hapuskan dari muka bumi nie..
yuk juga baru tahu...banyak jugak kaum yang allah binasakan..
yang biasa kita dengar..kaum nabi luth..kaum nabi salleh..

tapi..hakikatnya banyak lagi yang telah allah binasakan..
adakah anda tahu kaum yang dimusnahkan oleh allah??
klau x tau..jom baca info nie..
hopefully info nie memberi kesedaran kepada kita agar menjadi khalifah yang bagus di atas muka bumi ini..

1-KAUM NABI NUH AS
•Nabi Nuh berdakwah selama 950 tahun,namun yang beriman hanyalah sekitar 80 orang. Kaumnya mendustakan dan memperolok-olok Nabi Nuh.
Lalu,Allah SWT mendatangkan banjir besar yg
kemudian menenggelamkan mereka yang ingkar, termasuk anak dan isteri Nabi Nuh.
(QS Al-Ankabut : 14).

2-KAUM NABI HUD AS
•Nabi Hud AS diutus kepada kaum Ad.
Namun mereka mendustakan kenabian Nabi Hud.
Allah SWT lalu mendatangkan angin yang dahsyat disertai dengan bunyi guruh yang menggegar hingga mereka tertimbun pasir dan akhirnya binasa.
(QS Attaubah:70, Alqamar:18, Fushshilat:13, Annajm:50, Qaaf:13).

Tips Menghias Rumah Ketika Musim Perayaan

cara menghias rumah ketika hari raya

Tips Menghias Rumah Ketika Musim Perayaan
pic kredit to google image

amboi yuk...puasa baru je cukup seminggu dah prepare untuk raya ke..
hihi..biasalar..klau bab2 raya nie mmang semangat ckit..
klau nak menghias rumah untuk hari raya kena lar awal2..
bukan ape..bulan puasa nie.memang letih ckit kan..
so kita kemas2 ckit lar...klau nak tunggu esok raya baru nak kemas..
mati lar wei...tambah2 klau rumah tu berhabuk..cuci plak setahun sekali..hihi..

 How are you decorating your house to be Raya ready? 

urm..yuk klau bab mennghias rumah ketika hari raya..biasa-biasa je..
xde lar nak beli perabot atau sofa baru semata-mata untuk raya..membazir je kan..
yuk suka menghias rumah degan budget yang rendah...hah..klau nak tahu tips menghias rumah dengan budget yang rendah...jap lagi yuk share kat bawah..

perkara pertama klau yuk menghias rumah ialah yuk akan basuh semua barang hiasan...biasalar kan..berhabuk..lepas basuh...of course lar nmpak baru...
then yuk akan basuh langsir..langsir hanya tukar 2-3 tahun sekali je...yuk recyle je langsir..jimat...hihi..

Tips Menghias Rumah Ketika Musim Perayaan
pic kredit to google image

bunga hiasa yang plastik tu pun yuk basuh gak..klau guna bunga plastik..jimat..
uols hanya basuh then ia nampak cam baru lagi tau..lepas basuh yuk pun gubah sendiri je bunga..gubah ikut suka kita lar kan.sbb kita yang gubah..
so every year gubahan bungah yuk mesti bertukar-tukar..hahaha..
nak beli kat kedai yang dah ciap gubah..bapak mahal wei..baik uols gubah sendiri je..jimat..


tips menghias rumah ketika hari raya

Movie Review: confessions(kokuhaku)

review disturbing  filem jepun,confessions(kokuhaku)


hello semua..sihat ke...jumpa kita lagi dalam rancangan review movie..
ceh..dah macam pengacara rancangan plak..hahaha..
wow..review movie lagi...urm..kenapa yuk semangat review movie sekarang??
yuk pun x tau..kadang2 ..bila mood nak review movie tu datang...so bnyak lar entry pasal movie..
lagi satu,,,when yuk tngok movie yang sangat bagus pun yuk nak review gak..
yelar..sbb movie yang bagus dan berkualiti patut kita share kan,,hahaha,,

[movie review: hunt for wilderpeople]

panjang plak yuk bebel..ok baca to the movie confessions..
movie confessions nie dari jepun ye,,,so arie nie kita review movie dari jepun plak..
bagi yuk filem confessions nie very disturbing and dark..
lepas uols tengok movie nie..konfirm xleh nak move on lagi..
konfirm still terfikir plot cerita nie...

movie confessions nie tentang ape??

Perniagaan House of Cat Disihir

kisah sedih perniagaan House of cat disihir

Perniagaan House of Cat Disihir

sape yang x kenal dengan house of cat kan..
dulu house of cat nie viral n famous jgak lar,,
klau uols x kenal..mmang sah ko bukan dduk di malaysia..hahaha..
jgn marah,,gurau je,,,

tapi..lepas viral arie tu,,house of cats nie tiba2 senyap..
yuk pun pelik gak..kenapa tiba2 senyap..
tut..tut...dengar cter house of cat dah nak tttup...
urm...kenapa plak house of cats nak ttup..

ok,,,klau uols nak tahu kenapa house of cats tutup..
anda kena baca kisah sedih nie,,
kisah nie bukan rekaan yuk semata-mata..tapi..nie adaalh kisah benar..
kisah nie diceritakan oleh house of cats sendiri kat pagew mereka..
tekejut jgak lar yuk..urm...zaman sekarang nie..ada lagi orang mengamalkan sihir..
memang kejam n x berhati perut lar org yang buat tu..

tapi..betu lar org ckap..klau  mmang dah sakit hati n hati busuk..
mereka akan buat ape saja utk puaskan hati mereka..termasuklah mensyirikkan allah..
yuk sahare cerita nie,,supaya menjadi ikhtibar buat semua..
uols ingat buat bisnes nie senang ke.bnyak dugaan ..
nie salah satu daripadanye..
kesian house of cats..

ok jom kita baca kisah sedih dari house of cats.

Resepi Sicilian Orange Cake

resepi kek orange gebu dan moist


wow...ramadhan or puasa just around the corner..kejap je masa berlalu.
dah nak masuk bulan puasa kan..
klau bulan puasa mesti yuk teringat kuih muih or dessert..huhu..
biasa lar...klau bulan buasa mesti nak makan benda manis2 time berbuka puasa kan..
lagipun sunnah kan klau kita berbuka dengna benda yang manis.manis..

What are your favorite Iftar dishes? 

ok..bagi sape2 yang x tau iftar tu...iftar tu maknanya berbuka puasa...hihi
ok..since yuk nie sweeth tooth..so klau time iftar tu mesti nak kena ada dessert..huhu..
salah satu favourite iftar dishes yuk ialah..sicilian orange cake..
wow..hebat ko..berbuka puasa makan kek..haha..western katakan..
hahaha..heh ingat..berbuka dengan benda manis.sunnah ok..

[wajib baca: resepi kek pisang almond]

yuk suka sangat dengan sicilian orange cake nie sebab..cake tu gebu..moist sangat...sedap...urm..makan dia mmaang xleh stop..hihi..
lagupun yuk memang letak banyak orange zest and perahan jus orange yang segar..so klau bake sicilian orange cake nie...memang bau satu rumah orange..
memang wangi...time makan tu pun..boleh rasa oroma orange tu.memang sedap..huhu.

sebelum yuk share resepi sicilian orange cake nie..meh yuk bagitau cerita camne sicilian orange cake nie boleh tercipta..

According to Almost Bourdain... This Sicilian Orange Cake is the famous orange cake from the once popular CafĂ© Agostini (this cafe was closed on 22 July, 2005) owned by Margie Agostini, in the heart of Sydney ’s suburb for the rich and famous, Woollahra. Customers have often been heard to say that “Margie’s orange cake is to die for”

Rick Stein:
"To be accurate, I suppose this cake should be known as Margie Agostini's orange cake. It was her signature dish at her greatly missed Caffe Agostini in Woollahra in Sydney. It seemed to me to be just made for Sicilian oranges. The recipe came from an article in the Times by Jill Dupleix, although I had eaten the cake at the cafe a few years earlier and I thought it was amazing. As Jill says, it has to be the richest, moistest, butteriest and yet lightest orange cake in the world."

so memang rugi lar klau uols x cuba resepi nie..
sebab sicilian orange cake memang sedap dan terbaik..
resepi sicilian orange cake pun senang je..
uols bole buat nyer..
ok,,sediakan pen dan kertas untuk salin resepi sicilian orange cake

Review:Nescafe Dolce Gusto Piccolo Coffee Machine

mesin kopi dolce gusto picallo

 Review:Nescafe Dolce Gusto Piccolo Coffee Machine

hai semua...berjumpa lagi kita hahaha...
hari nie yuk nak review pasal coffee machine plak.
sape kat cni coffee lover atau peminat kopi..angkat tangan ckit..hihi..
ok..nie yuk ada berita gembira kepada peminat kopi..
sbb lepas nie uols boleh lar buat kopi sendiri kat umah..
senang dan mudah...
x yah dah nak gi beli kopi kat starbucks atau cafe..
buat sendiri kat rumah...jimat lagi tau..

tapi..klau nak buat kopi kat umah..mestilar kena ada ada mesin kopi atau coffee machine dlu tau.
xde coffee machine camne nak buat kopi..haha....
so hari nie yuk nak memperkenalkan mesin kopi yang sangat bagus..iaitu nescafe dolce gusto piccolo coffee machine..

yup yuk tahu..kat kedaia ada banyak mesin kopi yang bagus..
tapi..nescafe dolce gusto piccolo coffee machine.. nie lain tau..
lagipun sekarang nie..ada promosi harga nescafe dolce gusto piccolo coffee machine..
harga memang murah lar..rugi x grab.

pasal promosi nescafe dolce gusto piccolo coffee machine.. tu..nanti yuk bgtau..
n kat mane nak beli nescafe dolce gusto piccolo coffee machine.. dengan harga murah...hihi
nnti yuk bgtau last sekali....

sekarang nie..meh yuk bgtau kelebihan mesin kopi nescafe dolce gusto piccolo

kelebihan nescafe dolce gusto piccolo coffee machine

Drama Review: 13 Reason Why

review disturbing drama 13 reason why

Drama Review: 13 Reason Why

ok hari nie yuk nak review drama 13 reason why
eh,,knapa plak yuk review drama plak hari nie,,
urm...mestilah drama nie best..yuk nak share ngan uols..hihi

ok malas nak cter panjag..meh yuk bg summary pasal drama 13 reason why nie..
drama nie pasal ape sebenarnya...
b4 thah drama nie di adaptsi daripada novel by jay asher
ok..drama nie tentang seorang remaja perempuan,hannah yang telah membunuh diri..
yes..yes suicide..sbb tu yuk ckap  cter nie disturbing ckit..
tapi klau dah bunuh diri..nak wat cter ape lagi..
ish..sabar lar dlu..biar yuk cter smpai habis dlu..
sblum hannah nie bunuh diri..dia ada record dalam cassette sebab2 dia bunuh diri..
ada 13 cassette semuanya so satu cassette untuk 1 episode..

Bisnes Aiskrim 50 sen

jual aiskrim 50 sen pun dah boleh kaya wei..

Bisnes Aiskrim 50 sen

sekarang nie aiskrim malaysia sudah menjadi trend atau viral..
baru-baru nie aiskrim sumi menjadai viral..
sampai habis sumi kat supermarket...haha..bahaya sungguh penangan viral nie..
uols dah cuba ke asikrim sumi??sedap wei...rugi klau x cuba,,
yuk dah cuba..so mmang sedap lar..

bagi yang belum cuba..boleh tngok resepi aiskrim sumi(klick sini)
selepas aiskrim sumi..muncul plak aiskrim choki-choki..
yang nie pun serious sedap..aiskrim choki yuk x sempat nak buat..
tapi yuk ada rasa kat time reunion kawan arie tu..
urm..rasa dia lemak2 manis..huhu..memang sedap

eh,,dok cter psal aiskrim plak...mane yang part bisnes nyer..hahaha..
ok,,,ok,,sabar lar..hihi.
dalam zaman kegawatan ekonomi nie..mesti yang sedang mencari kerja sampingan kan,,
so yuk cadangkan ape kata uols buat bisnes aiskrim malaysia,,,konfirm laris..
tapi..camne jual aiskrim 50 sen dah boleh kaya??meh yuk bagitau


jual aiskrim malaysia boleh kaya??botul ke?

Bandung Souvenirs Giveaway by Nafas Baru

join segmen souvenirs by nafas baru

Bandung Souvenirs Giveaway by Nafas Baru



yuk join segmen lagi....
jom lar join segmen nie..
kenapa kena join segmen nie??
of course lar sebab hadiah yang sangat menarik...
banyak tau hadiah yang ditawarkan..
so mman rugi lar klau uols x join,,

movie review: about elly

review filem about elly

movie review: about elly

ok mood untuk review movie datang balik..hihi...
so hari nie kita review movie dari iran lagi ye..
kenapa iran..entah lar..yuk dah start jatuh cinta dengan karya asghar farhardi..
and..yup  asghar farhardi nie pengarah untuk movie a seperation dan untuk movie about elly nie..

before this yuk ada review pasal movie a separation...dah baca ke blum??
dah tengok movie a seperation??best kan...
ok..yuk malas nak bebel panjang jom yuk terus review pasal filem about elly..

tapi..sebelum tu meh yuk bagitahu synopsis untuk movie about elly nie..
movie nie start dengan family vacation kat pantai..
urm..vacation nie khas untuk keluarga sepideh..tapi..time vacation tu..sepideh ada ajak sekali cikgu tadika anak dia,nama cikgu tu..elly.

Apakah endometriosis?

adakah endometriosis berbahaya?

Apakah endometriosis?,endometriosis awareness

endometriosis merupakan penyakit yang kurang popular..masih ramai...orang yang tidak tahu pasal penyakit nie..
hakitanya penyakit nie hanya menyerang wanita..n yet masih masih ramai lagi wanita yang tidak tahu kewujudan penyakit endometriosis..

[wajib baca: kencing berbuih...normal atau tidak?]

sebenarnya yuk pun x tau pun penyakit nie wujud until my fnal year project kat uni dulu..hihi..
daripada final year project..yuk dapati kbnyakkan wanita yang ada endometriosis nie..agak sukat untuk hamil..
endometriosis juga ada berkait rapat dengan tahap kesuburan wanita..
urm...yuk rasa nama melayu untuk endometriosis nie segugut kot..yuk pun x pasti sbb selalu belajar dalam term english..hahaha
sbb tu lar yuk nak share ttang penyakit endometriosis nie,,supaya orang ramai lebih cakna tentang penyakit nie..terutama wanita di luar sana...
klau uols rasa yang uols nie wanita...so wajib baca article  nie..

Apakah endometriosis?


Endometriosis merupakan salah satu daripada penyakit sakitpuan yang biasa dialami oleh golongan wanita. Hampir satu daripada tujuh wanita pada peringkat umur di antara 30 dan 45 tahun menghidapinya.

[wajib baca: tips untuk merawat jerawat]

Endometriosis tidak bersifat kanser dalam tubuh wanita, di mana sebahagian lapisan tisu dalam rahim dijumpai di bahagian lain dalam badan seperti bahagian pelvis seperti pundi, usus serta organ reproduktif. Ia kerap ditemui di bahagian ovari dan otot ligamen posterior yang menyokong uterus.

Sebab-Sebab terjadinya endometriosis?

Design 80: set tilam & bakul bayi

set tilam dan bakul bayi

design, kekabu asli, reben, set bakul berpenutup, set bakul bersarung., set tilam, set tilam bayi, tilam kekabu,beli barang baby online,barang baby,barang bayi

Hello kitty
Wow cantik nyer..
Nie design baru tau..
For those yg suka ngan hello kitty
Design nie anda patut ambik tau..
Tngok warna pink nie pun dah tergoda tau..
Campur plak ngan warna turquoise n kuning..woe..mmang mmbngkitkan suasana..
Cepat preoder..siapa yg cepat.dapat yg ready stock
Nak oder?? Wasap +6017-9345465
Xpun.. nak preoder@nak tahu harga??klick link nie je http://www.wasap.my/60179345465/SETBAKUL&TILAMBABY(mobile view)

movie review: A Separation

review filem a separation


urm..lama dah kan yuk x review movie nie..huhu..
last review...yuk review movie hunt for wilderpeople kan..
dah baca ke??

sorry lar...x smpat nak review movie..busy ckit..
movie dah tengok banyak...tapi review je blum lagi..

hari nie nak review filem a separation..
nie bukan filem hollywood..bukan jugak bollywood..n jauh sekali filem melayu kan,,haha.
nie filem dari iran...

actually yuk agak impress dengan filem iran nie...x sangka iran dapat menghasilkan filem yang begitu puitis n remarkable plot...
disebabkan movie nie..yuk dah jah jatuh cinta dengan karya asghar farhadi...
dia jugak pengarah all about elly...nnti yuk review filem tu ye,,
but today yuk nak review a seperation sbb bagi yuk filem separation lagi menarik dari all about elly..
but..both film are very great actually..
malas nak bebel panjang jom kita tenok synopsis movie nie,,

Rawatan untuk Penyakit Pedih Ulu Hati

rawatan ubat dan bukan ubat untuk pedih ulu hati

pedih ulu ,hati,acid reflux


sape kat cni pernah mengalami pedih ulu hati..angkat tangan..
mesti penglaman yang menakutkan..
kenapa??hnya orang yang pernah mengalami pedih ulu hati je memahami..

pedih ulu hati nie seperti rasa terbakar,pedih, dah panas pada bahagian dada atau perut.sebelum kita pergi ke rawatan pedih ulu hati meh yuk bagitahu sebab-sebab terjadinya pedih ulu hati dan bagaimana penyakit pedih ulu hati boleh berlaku.

[wajib baca: cirit-birit..apa yang patut anda lakukan]

punca terjadinya penyakit pedih ulu hati

Terdapat pelbagai punca penyebab kepada rasa pedih ulu hati, antaranya ialah: 
  • pengambilan makanan yang tidak teratur, 
  • pengambilan minuman yang mengandungi kafein dan bergas, 
  • pengambilan makanan pedas 
  • memakai pakaian atau tali pinggang yang terlalu ketat.
  •  tabiat merokok, 
  • tabiat berbaring selepas makan, 
  • berat badan berlebihan, 
  • kehamilan, 
  • tekanan (stress)
  • pengambilan beberapa jenis ubat-ubatan turut menyumbang kepada rasa pedih ulu hati seperti Asid Acetylsalicylic dan ubat penahan sakit. 
  • Terdapat juga beberapa jenis penyakit atau keadaan yang turut menyebabkan rasa pedih ulu hati, seperti Penyakit Refluks Gastroesofagus (Gastroesophageal Reflux Disease/GERD), penyakit Hiatal Hernia dan sakit jantung.

bagaimana pedih ulu hati boleh berlaku?


Design 79: set tilam & bakul bayi (reben)

set tilam dan bakul bayi

beli barang baby online,beli barang bayi,design, kekabu asli, reben, set bakul berpenutup, set bakul bersarung., set tilam, set tilam bayi, tilam kekabu,

Design baru datang lagi
Kali nie warna biru yg lembut..
Sesuai bg baby boy..
Walaupun warna lembut..design nie diserikan dengan corak kenderaan yg berwarna-warni..
Mcm2 ada..kereta ada....lori ada..
Kereta api pun ada...hihi
Cantik sgt2
So cpt oder skrang..sblum sold out..
Lagipun sy dah buat perubahan bg set tilam dan set bakul.

1)sarung set bakul boleh buka n basuh...jadi klau kotor jgn bimbang..sarung set bkul tu..uols boleh buka..basuh..n pasang balik kat bakul tu..hebat x??

2) bakul baju ada penutup...huhu
n yang paling penting..kesemua bakul ada reben
cantik nyer... 

3) sarung set bakul tu..ada jahitan quilt..so mmng lawa lar..jahitan pun kemas

manakala untuk set tilam.

Sakit Jantung atau Serangan jantung??

Apakah PENYAKIT JANTUNG ? apakah SERANGAN JANTUNG?


nie yuk nak tnya ckit..pernah x uols rasa penat atau ketat dada bila naik tangga? try cek kaki anda atas buku lali tu...ada bengkak tak? Jaga2 kut2 anda ada penyakit Jantung?

Apakah perbezaan Penyakit Jantung dgn Serangan Jantung?

A. nie yuk nak bagi tau bahawa Penyakit Jantung (Heart Disease) terjadi akibat  jantung anda tak dpt melaksanakan tugasnya dengan baik disebabkan oleh OTOT jantung yg lemah( RHF & LHF atau CCF dll.) atau sbb Congenital (ASD, VSD, PDA dll)

B. Serangan Jantung (Heart Attack) pula ialah sebuah keadaan yg menyebabkan jantung sama sekali tidak berfungsi. ia boleh Terjadi secara tiba-tiba dan ia dipanggil Gagal Jantung ( Heart Failure)....kita pun boleh INALILLAH !Kerana pembuluh-pembuluh darah yg mengalirkan darah ke otot-otot jantung tersebut tersumbat atau mengeras (arteriosclerosis) atau disebabkan oleh kearana lemak & kolesterol.

JANTUNG anugerah ALLAH yg unik. Di izin Allah ia Berdenyut TANPA HENTI sejak anda janin lagi. Di pam darah ke seluruh organ badan & dirinya dgn membawa OXYGEN & NUTRITION. Kemudian di ambil balik CARBON DIOXIDE & byproduk dr seluruh badan ke jantung kembali & terus ke Paru-paru anda.

[wajib baca: apakah tekanan darah tinggi @ hypertension?]

tanda-tanda anda menghidap PENYAKIT JANTUNG


perlukah berpantang selepas bersalin?

berpantang selepas bersalin..perlu ke??atau ia sekadar amalan tradisional?


perlukah berpantang selepas bersalin?


dalam masyarakat melayu  BERPANTANG lepas bersalin jadi amalan turun temurun.
Waktu berpantang yang yuk selalu dengar ialah 6 minggu/42 hari saja.tapi.. Ada juga yang pantang sampai 100 hari...kesian le kat husband uols..mesti pening kepala dok handle anak2...haha..


MENGAPA kita perlu BERPANTANG selepas bersalin dan kaitan dari segi perubatan?


A. Sebenarnya waktu berpantang ni nak Kasi chan/ruang utk ibu pulih sepenuhnya dari penat lelah 9 bulan kehamilan & trauma masa bersalin.

B.Ni lah tempoh anda digelar ibu dgn tanggungjawap baru & perlu tumpu perhatian kpd anak yg dilahirkan...masa ni le Si Abang terasa jealous sbb ditepi2kan...hihihi!..rasa "LOST SOMEONE HE REALLY LOVE!"


[wajib baca: kelebihan air kelapa kepada ibu mengandung]

C.Tempoh untuk fungsi system PERANAKAN pulih ke asal lagi steady. sbb tu dlm tempoh berpantang ni org tua2 kita TAK benar aktiviti Sex....sabar uols, JANGAN GELOJOH tau!!

 Cara berpantang mengikut amalan tradisional & kedoktoran. 

Design 78: set tilam & bakul bayi

set tilam dan bakul bayi

design, kekabu asli, reben, set bakul berpenutup, set bakul bersarung., set tilam, set tilam bayi, tilam kekabu,beli barang baby online,barang baby,barang bayi


Design baru!!!..
Ape..design baru lg..
Ye...kali nie design Apple uols..
Bukan sahaja cantik...tngok pun cam nak mkn je..haha..
Design nie..sesuai bg mreka yg sukakan warna pastel n warna lembut..
Yelar..x semua org suka warna yg terang2 kan..
So..klau anda peminat warna lembut @ warna yg sejuk mata memandang..design nie  lar jawapanya..
Sbb warna design nie lembut..yuk buat renda warna-warni supaya ada pop of colour ckit..
Baru mnyerlah ckit kan..hihi.
Ok..bg sape2 yg nak preoder wasap  +6017-9346465.

Tips Untuk Tingkatkan Follower Instagram #1

cara  mudah untuk meningkatkan follower instagram anda 

Tips Untuk Tingkatkan Follower Instagram #1


sekarang nie mmang ramai yang dah start buat bisnes dengan instagram kan,,
tapi yang menjadi masalah kita mereka ialah..xde follower yang banyak.
klau xde follower..camne nak jual produk kan,,,so arie nie yuk akan share tips untuk tingkatkan follower ig anda secara percuma..

malas nak bebel panjang meh yuk share tips untuk tingkatkan follower ig part 1.


tips untuk tingkatkan follower instagram

1) LIKE GAMBAR

Tips Untuk Tingkatkan Follower Instagram #1

salah satu cara yang mudah untuk mendapat follower ialah dengan like gambar yang berkaitan dengan jualan atau post anda.anda hendaklah menglike sebanyak gambar yang anda mampu.harap-harap orang yang tidak follow anda akan start untuk follow anda.
  • anda boleh pergi ke butang explore dan tengok dekat "most populat photo".like semua atau sebahagian gambar tersebut.kebiasaany akaun instagram tersebut mempunyai ramai follower dan kemungkinan besar some follower mereka akan start to follow akaun anda.
  • mengunakkan hastags untuk mencari gambar atau post yang anda berminat.sebagai contoh jika anda menjual bakul bayi anda boleh cari #pregnant atau #mengandung.pilih hashtag yang banyak orang guna dan like gambar yang mempunyai like yann sedikit.
  • jika anda inginkan follwer dengan cepat anda boleh cari hastags #followme #like4like.seperti biasa like gambar sebanyak mungkin
  • buat semua nie dengan mengunakkan tag yang pelbagai sehingga anda like beribu gambar,memang nampak sedikit extreme tetapi yuk guarantee yang follower uols akan meningkat
2)KOMEN PADA GAMBAR ORANG LAIN

Apakah Tekanan Darah Tinggi @ Hypertension?

ApakahTekanan Darah Tinggi ? Bahaya tak ada Darah Tinggi ? Boleh bawa maut tak kalau ada Hypertension??"

Apakah Tekanan Darah Tinggi @ Hypertension?


soalan nie mesti yang selalu menghantui penghidap penyakit darah tinggi.
mungkin ada segelintir dari kita sudah biasa dengan penyakit nie..
tapi..yuk rasa masih rmai yang tidak tahu atau keliru dengan penyakit darah tinggi...so arie nie yuk nak share sedikit info tentang penyakit darah tinggi

Tekanan Darah Tinggi ialah tekanan darah di dinding arteri yg meningkat terus-menerus pd 140/90 mmHg atau lebih.

[wajib baca; apakah ckd(chronic kidney disease)?]

Tekanan darah melibatkan dua pengukuran, sistolik ( tekanan pd dinding arteri ketika otot jantung berkontraksi) dan diastolik ( ketika otot jantung relax.) 

Tekanan darah normal pd saat anda istirahat adalah dlm sistolik (bacaan atas) 100–140 mmHg & diastolik (bacaan bawah) 60–90 mmHg.


tanda-tanda anda mempunyai penyakit darah tinggi

Strok di Usia Muda

mendapat strok di usia masih muda

mencegah strok,strok,apakah strok

dengar tajuk pun dah takut kan..klau uols takut..yuk lagi lar takut..
klau dulu2..org yang kena strok nie biasanya umur dia dah tua kan..
tapi sekarang lain..muda-muda dah kena strok..
kenapa muda2 dah kena strok??faktor utama ialah cara hidup mereka..

dunia sekarang kan nak instant je..so golongan muda nie suka sgt ngn benda2 instan n junk food
mereka x sedar yang instant atau junk food nie bnyak pengawet n high ni sodium@ garam..
so basically benda yang mereka tu yang membinasakan mereka...
bersenam??urm..x yah cakaplah..konfirm x kan..sbb busy..
so uols still wondering why young generation got stroke??

[wajib baca: apakah chronic kidney disease]

ok..before yuk explain dengan lebih details...meh yuk terangkan ape maksud stroke..
mane tahu ada lagi org yang x faham maksud strok..kesian plak baca-baca x faham...
tu ok lagi..klau mereka igt stroke tu makanan lagi kesian kan..huhu..

apakah strok?

Strok ialah suatu serangan otak. Serangan ini akan terjadi bila aliran darah mengalami perubahan dan jaringan otak kekurangan darah. Tanpa oksigen dan nutrien penting yang dialirkan bersama dengan darah, sel otak akan mati dalam beberapa minit. Sel-sel yang ada di tubuh akan cepat mengalami regenerasi/pembaharuan jika rosak, sedangkan sel otak akan mati secara kekal.
Namun strok bukanlah satu kejadian yang berlaku serta merta. 
*Prosesnya sudah berlaku beberapa tahun, bahkan boleh jadi sudah puluhan tahun sebelum strok menyerang.*

Design 77: set tilam & bakul bayi

set bakul dan tilam bayi cantik

design, kekabu asli, reben, set bakul berpenutup, set bakul bersarung., set tilam, set tilam bayi, tilam kekabu,beli barang baby online,barang baby,barang bayi

Design terbaru..
Design mickey n minnie pink
Cantik kan..warna pink..
Skrang rmai plak ibu2 yg tmpah design pink..
Nak wat camne..wrna pink kan cantik..
Biasa klau scan dpt baby girl..konfirm cstmer akn order yg warna pink..hihi..
Tngok lar design nie..kombinasi warna pink + merah..cantik kan..
Mmang menyerlah...so bg peminat kaler pink..cpt2 oder design nie..
Nak oder?? Wasap +6017-9345465
Nnti yuk akn update design pink yg lain cntik2..
So jgn lupa like page nie tau..
Xpun...

Bisnes "Aiskrim Goyang" Jana Pendapatan Lumayan

jual aiskrim goyang pun boleh kaya

Bisnes "Aiskrim Goyang" Jana Pendapatan Lumayan

hai semua...sekaran nie kan musim panas..so panas nie teringat plak pasal aiskrim..hihi..
sbb tu lar yuk buat entry pasal aiskrim nie..huhu..
uols kenal ke dengan aiskrim goyang nie?? aiskrim goyang nie x sama dengan aiskrim malaysia tau..
untuk mendapatkan aiskrim goyang uols boleh lar g cari kat pasar pagi atau pasar malam..
kat malaysia nie susah ckit nak cari aiskrim goyang..sbb tu lar aiskrim goyang nie sangat sesuai klau nak wat bisnes aiskrim.

sebenarnya aiskrim goyang nie asal thailand..huhu...
ape yang unik pasal aiskrim nie ialah untuk menghasilkan aiskrim goyang nie..uols kena mengoyangkan bekas pembuat aiskrim tu,,kena goyang kuat2 tau...then jadilar aiskrim goyang..
hebat kan..goyang-goyang..jadi aiskrim..haha...
sbb tu lar..aiskrim nie dipanggil aiskrim goyang..

bagi sape-sape yang x pernah tengok atau kenal aiskrim goyang nie..meh yuk tunjuk video aiskrim goyang nie..lepas nie uols kenal lar ape tu aiskrim goyang..
mesti uols pelik lpas nie..camne aiskrim boleh terjadi..hihi..klau bljar sains mesti tahu..huhu



bagi sesiapa yang nak buat bisnes aiskrim goyang nie..uols patut baca kisah Malik Mizan nie..
pak cik malik nie..merupakan antara orang yang mempopularkan bisnes aiskrim goyang di malaysia nie..hopefully kisah nie akan memberi semangat dan idea kepada anda semua..
btw...kisah nie.yuk petik dari Sinar Harian

Fakta Menarik Negara Haram Israel

fakta yang anda tidak tahu tentang negara HARAM israel


sebenarnya malas nak share tentang negara israel..
sbb..israel nie bukan negara pun...israel wujud dengan merampas tanah 
rakyat palestine..tapi nak wat cmane kan..israel merupakan kuasa besar so semua negara mmang senyap jelar..

tapi..kenapa yuk share jgak??sbb fakta nie sangat menarik..ada fakta yang kita boleh tiru  n ambik pedoman dan ada fakta yang membuatkan kita sakit hati..

klau nak tahu kena baca sampai habis..

fakta tentang negara HARAM israel


1) tahukah anda hanya bangsa yahudi sahaja yang boleh membeli atau menyewa tanah di israel.urm..bagus jgak israel nie...bukan cam negara kita..tanah habis dijual kat bangsa asing...tanah kat johor habis kena beli kat org singapore..tanah kat pulau pinang habis kena beli kat cina..urm...tnggal kelantan je..yang tanah masih dimiliki oleh melayu..nak harapkan leader negara kita..mmang x lar...sbb habis semua aset negara dijual kat negara china..

2) setiap bangsa yahudi..x kira dimana anda berada akan menjadi warganegara israel secara automatik

3) penduduk palestine yang menetap di kawasan haram israel perlu menggunakkan kenderaan mereka dengan cat dan warna yang khusus bagi membezakan antara kaum yahudi dan bukan yahudi. ok yang nie agak kurang ajar..racist gler..

4)bahagian  juruselam dan dataran tinggi golan dianggap oleh orang barat dan amerika sebagai tanah yang dijajah oleh israel dan bukannya sebahagian daripada negara haram israel.

5)Israel menyalurkan 85% air bersih hanya untuk kaum yahudi dan membagikan 15% sisanya untuk seluruh penduduk Palestin yang menetap di kawasan Israel.Secara realitinya, Israel menyalurkan 85% air bersih hanya untuk 400 penduduk yahudi di Hebron, sementara 15% sisanya disalurkan kepada 120 ribu penduduk Palestin di daerah itu

6)Israel adalah satu-satunya Negara HARAM di Timur Tengah yang menolak untuk menandatangani larangan penambahan senjata nuklear Dan menolak pasukan penyiasatan PBB untuk memeriksa tempat penyimpanan nuklear mereka


7)sebelum berdirinya Israel pada tahun 1948, mereka sudah memiliki kilang untuk membina senjata nuklear

8)Jeneral Tertinggi Israel, mengakui secara terang-terangan bahawa tentera Israel membunuh semua tahanan perang Palestin tanpa proses pengadilan

MUMMYAYU'S GIVEAWAY

join giveaways


MUMMYAYU'S GIVEAWAY

ok..hari nie yuk join giveaway mummyayu's...
urm...mesti uols dah boleh agak kan kenapa yuk join giveaway nie...
hihi..mestilar syarat2 giveaway nie senang...so sangat rugi klau uols x join tau..

syarat untuk uols join senang je..just buat entry pasal give away nie je..
senang je kan..join lar cepat..
nak join..tekan gambar kat atas..atau tekan link nie.. join giveaway mummyayu's

hadiah untuk giveaway  nie pun menarik iaitu..passport holder.
cantik kan passport holder nie..yang penting..mummy yayu buat sendiri tau passport holder.homemade gtu..sbb tu cantik..

Tips untuk Merawat Jerawat (part 2)

tips untuk muka bebas jerawat

jerawat,bebas,jerawat,bebas jerawat

ok..yuk malas nak bebel panjang..
hari nie yuk nak sambung article yang yuk tulis pasal tips untuk merawat jerawat (part 1)
so..hari nie yuk nak sambung Tips untuk Merawat Jerawat (part 2).

step-step untuk muka bebas jerawat

Step 1.
The best time nak cuci muka atau badan berjerawat adalah WAKTU NAK TIDUR je. (Ikut shift kerja anda.)
  •  Mula basuh kulit muka anda dgn air paip. 
  • Ambil pencuci muka yg doc bekalkan (Facial wash). 
  • Calit2kan pencuci muka di kawasan2 jerawat dan sapu dgn jari dgn lembut secara putaran di kawasan pemukaan muka jerawat sehingga berbuih...5-10minit. 
  • Kemudian basuh buang buih kotoran tersebut dgn air paip. 

 Tujuannya: MEMBUANG MINYAK dimuka yg menutup ruang bulu roma kulit muka yg akibat terjadi jerawat.

Step 2. 
Basuh kulit muka dgn air suam 
Atau letakkan kain basahan air suam di muka yg telah di cuci dlm step 1 selama 5-10 min.

Tujuannya: MEMBUKA RUANG2 bulu roma kulit muka untuk mempermudah memasuki krim/gel jerawat muka dlm step 3 nanti.

Step 3.

Design 76: set tilam & bakul bayi (reben)

set tilam dan bakul bayi

beli barang baby online,beli barang bayi,design, kekabu asli, reben, set bakul berpenutup, set bakul bersarung., set tilam, set tilam bayi, tilam kekabu,
Design baru dtg lagi...
Cantik nyer design nie.
Design channel gtu..
Bg pminat design brangan branded patut grab design nie cpt2..
Bkn ape..takut sold out...huhu..
Warna coklat n wrna cream mmbuatkan design nie simple but very exclusive.
tahun nie...saya dah tukar design ye..
nak berubah angin plak.. design baru nie...saya buat bnyak perubahan tau..terutama set bakul..

1)sarung set bakul boleh buka n basuh...jadi klau kotor jgn bimbang..sarung set bkul tu..uols boleh buka..basuh..n pasang balik kat bakul tu..hebat x??

2) bakul baju ada penutup...huhu
n yang paling penting..kesemua bakul ada reben
cantik nyer... 

3) sarung set bakul tu..ada jahitan quilt..so mmng lawa lar..jahitan pun kemas

manakala untuk set tilam.

cara tukar instagram personal kepada business profile

tukar instagram anda kepada business profile

cara tukar instagram personal kepada business profile

mesti ramai yang dah perasan kan yang sekarang nie sudah menjadi trend di malaysia untuk berniaga di laman instagram
tapi adakah anda tahu bahawa sekarang nie instagram pun dah buat business profile..
xtahu??xpe nnti yuk ajar cara-cara untuk tukar instagram kepada bussines profile.
yuk juga akan terangkan kelebihan instagram business profile nie..


bagaiman nak tukar instagram kepada business profile??

tapi..sblum tu..Bagaimana kita nak tahu jika akaun Instagram kita boleh ditukar kepada Instagram profile??Anda akan tahu jika akaun  istagram anda  boleh ditukar kepada business profile dengan  buka apps Instagram dan click ikon profile anda.

[wajib baca: pokok bunga yang disukai kelulut]

jika anda  dapat message nie(tengok gambar kat bawah) dekat bahagian atas screen istagram anda…maka tahniah..sbb anda boleh tukar akun Instagram anda kepada business profile.
cara tukar instagram personal kepada business profile

Ape yang anda perlu buat ialah hanya dengan:
  •  click dekat butang learn more untuk start process dan belajar tentang features business profile.
  • then connect  akaun Instagram anda dengan  profile facebook anda dan page perniagaan anda.
  • setelah selesai semua step di atas…akaun Instagram anda officially bertukar kepada  business profile

Jika anda x dapat message seperti kat atas ..jangan sedih2 ye..meh yuk ajar cara kedua untuk tukar Instagram anda kepada business profile

Apakah Neonatal Jaundice(NNJ)?

bagaimana Neonatal Jaundice(NNJ) boleh terjadi?

Neonatal Jaundice(NNJ)?

 

ok,,nak tnya uols...apakah Neonatal Jaundice(NNJ) ?
tahu x bagaimana Neonatal Jaundice(NNJ) boleh terjadi ??
rawatan untuk  Neonatal Jaundice(NNJ) ... tahu x??
kenapa mata dan badan bayi yang kena Neonatal Jaundice(NNJ)  nie warna kuning??

urm...klau Neonatal Jaundice(NNJ)  pun x tau.
konfirn sume soalan yang yuk tnya xtau jgak kan..
sume dok nganga je...hahahaha..
xpe  klau x tau meh yuk bgtau..uols just baca smpai habis je,,
info nie penting bagi bakal ibu dan bapa..

apakah  Neonatal Jaundice(NNJ)??



‘Neonatal’ maksud bayi baru lahir hingga umur sebulan je. ‘Jaundice’ maksud bayi anda kelihatan ‘kuning’.

[wajib baca: jenis-jenis vaksin kanak2 dan bayi]

kenapa mata dan badan bayi yang kena Neonatal Jaundice(NNJ)  nie warna kuning?? 

Design 75: set tilam & bakul bayi (reben)

set tilam dan set bakul bersarung

design, set tilam, set tilam bayi, tilam kekabu, kekabu asli, set bakul berpenutup, set bakul bersarung., reben,

Corak baru...design baru
Kali nie sy keluarkan design mickey..
Mesti rmai yg tertunggu-tunggu design mickey..
Nie design mickey warna biru..
Corak yg kecik mnjadikan ia seperti corak abstract...mmng menarik..
Klau dlm pic dah lawa...kat luar mesti lg lawa kan..huhu..
design baru nie...saya buat bnyak perubahan tau..terutama set bakul..
1)sarung set bakul boleh buka n basuh...jadi klau kotor jgn bimbang..sarung set bkul tu..uols boleh buka..basuh..n pasang balik kat bakul tu..hebat x??
2) bakul baju ada penutup...huhu
n yang paling penting..kesemua bakul ada reben
cantik nyer...
3) sarung set bakul tu..ada jahitan quilt..so mmng lawa lar..jahitan pun kemas
manakala untuk set tilam.
1)spt biasa sarung set tilam boleh buka n basuh..so klau kotor boleh basuh gna washing machine

Koleksi Resepi Aiskrim Buah-Buahan

Resepi aiskrim buah-buahan homemade

Koleksi Resepi Aiskrim Buah-Buahan

sekarang kan cuaca panas sangat..sedap sangat klau dapat makan aiskrim..
nak beli aiskrim..cam mahal plak kan...hihi..yuk kan jimat sikit...hahah
so ape kata kalu kita buat sendiri je..huhu..
bukan susah pun nak buat aiskrim nie..haha..

so arie nie yuk nak share resepi aiskrim buah-buahan..
baru berkhasiat ckit kan...hihi..
nie bukan aiskrim malaysia tau..
aiskrim nie yang ala2 baskin robin tu..ceh..poyo je lebih..haha..
jom kita tengok resepi aiskrim buah-buahan yang senang

INFO PENTING:

resepi aiskrim pisang homemade

resepi aiskrim pisang

bahan-bahan


  • ½ gelas susu pekat
  • 1 gelas air suam
  • 1 sudu besar ovellate
  • 1 biji telur **option: tak nak letak pun boleh
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 10 biji pisang (emas/berangan)-kalau pisang emas 5 biji/kalau pisang berangan 7 biji
  • 1 sudu kecil perasa pisang
**untuk saiz gelas tue ikut saiz gelas standard yang buat minum dirumah ye.

Handphone Dan Make-up Penyebab Jerawat?

make-up dan handphone meingkatkan jangkitan jerawat di muka anda..

jerawat,acne,penyebab jerawat,kenapa jerawat tumbuh

jangan terkejut bila dengar tajuk nie ye..
tajuk nie bukan mitos atau auta..tapi ianya adalah fakta 
yup..mmang betul handphone dan make up boleh menyebabkan jerawat tumbuh dengan cepat di muka kita..
kenapa handphone dan make-up penyebab jerawat??
ok..klau nak tahu kenalar baca sampai habis..
nnti yuk bagitau jgak camne jerawat boleh tumbuh di wajah kita.

klau uols nak tahu permukaan telefon bimbit anda merupakan media yang sangat subur untuk bakteria/kuman membiak.so uols kena rajin untuk membersihkan permukaan handphone anda dengan spirit/alkohol.

kenapa kena guna spirit/alkohol??ish ko nie bnayak tnya plak,,huhu..sbb spirit/alkohol nie boleh mematikan kuman/bakteria.ko jgn tnya plak camne spirit/alkohol boleh membunuh kuman/bakteria nnti yuk ketuk kan..bukan ape klau nnti yuk explain pasal tu ko pening plak..
pastu cakap article yuk bosan lar...klau yuk explain pasal microbiology ko tidur plak..hahaha..
so..cuci je pkai spirit/alkohol..jgn bnyak bunyi..hihi..
klau x nak cuci sudah..yuk x paksa..hahah

jklau uols nie jenis yang suka bergayut dengan handphone berjam-jam secara tidak lansung pipi anda telah bertemu dengan kuman huhu..bila fikir balik..rasa geli pun ada jgak..
so anda masih lagi terfikir kenapa muka anda banyak jerawat??

for girls out there..please stop using make up ok...sbb kosmetik yang ada minyak atau mengunnakkan bedak faundation akan menyebabkan habuk, bedak atau minyak tersumbat di pori2 kulit muka anda.
sbb tular jerawat senang nak tumbuh..klau jenis yang suka tidur dengan make-up tu lagi lar..
niat di hati nak nak nampak lawa dengan make up but,,hakikatnya make up yang menyebabkan muka kita penuh dengan jerawat.

meh yuk explain plak camne jerawat boleh tumbuh kat muka

GIVEAWAY: JOM BACA BUKU - NOVEL PERCUMA!!!

join give away

GIVEAWAY: JOM BACA BUKU - NOVEL PERCUMA!!!

klick banner diatas untuk join segmen nie,,

ok,,dah lama rasanya yuk x join segmen..so nak start join balik lar..hihi,,
sambil2 dok blogwalking,,terjumpa satu giveaway yang sangat menarik..
giveaway nie dapat hadiah novel..huhu...yuk mmang xleh dngar psal novel..haha
sbb yuk nie kaki novel..suka baca novel n suka wat koleksi...

ok..antara syarat give away nie kena buat satu sinopsis pasal novel yang kita pernah baca..
sbb yuk nie poyo ckit..so yuk nak bagi lebih dari satu novel...hahaha..
ape kelas kan tulis satu novel je kan,,,bg lar bnyak2 baru nmpak ckit ulat buku(poyo lagi)
n nmpak lar usah untuk menang give awaynie,,hihi..

ok jom kita tngok novel ape yang yuk nak explain..nie yuk bg ckit je..
klau bg semua novel yang yuk baca..panjang plak..haha..
maaf lar..arie nie mood poyo tu membuak-buak plak..
before uols rasa mnyampah...baik yuk trus explain psal novel..

Kelebihan Mengamalkan Istighfar

manfaat istighfar

Kelebihan Mengamalkan Istighfar


ok..hari nie yuk nak cter istighfar..
kita memang tahu yang istighfar nie mampu menghapuskan dosa..
tetapi adakah kita tahu yang istighfar juga mempunyai kelebihan yang lain klau kita selalu amalkan,,
anda mesti terkejut kan..sbenarnya bnyak manfaat istighfar klau kita selalu amalkan

ok hari nie yuk malas nak tulis point kelebihan istighfar sbb yuk yakin uols boleh je google
and yuk juga yakin rmai yg dah tahu psal kelebihan istighfar nie..
sbb tu yuk nak bgtau cerita ckit hari nie,,hah,,baru menarik ckit kan..
klau cerita ..baru uols percaya ckit kan.
lagipun kisah nie menyentuh hati yuk..huhu
cerita nie..kisah benar...kisah yang berlaku sendiri kepada iman Ahmad bin Hambal

[wajib baca: cara Allah bermesra denga Nabi Musa]

 Imam Ahmad bin Hambal (murid Imam Syafi'i) dikenal juga sebagai Imam Hambali. Dimasa akhir hidupnya beliau bercerita; Suatu waktu (ketika saya sudah usia tua) saya tidak tahu kenapa ingin sangat pergi ke sebuah kota di Iraq. Padahal tidak ada janji dengan orang di sana dan tidak ada keperluan. 


Menang Segmen Husein Rider

Menang segmen pray for syria

segmen,menang

hari tu kan..tu ada join lar segmen pray 4 syria ..
niat di hati memang nak join je..sbb nie lar first time yuk jmpa 
blogger buat segmen pasal humanitarian and pasal syria..
yuk mmang suka klau bab humanitarian nie..yuk bukan baik sgt pun..
but yuk suka share kat orang what really happened out there so that people will know.
yuk ada buat entry psal humanitarian antaranya;
ok back tu the segmen pray for syria..
wow...x sangka yuk menang...yuk antara 3 blogger yang menang..
boleh tngok pemenang lain kat cni pemenang segmen pray 4 syria
suka sgt lar..sbb join segmen nie bukan nak dapat hadiah pun..just suka2 je..
but klau dah menang n dpat hadiah..bagaikan orang mengantuk di sorokkan bantal lar kan

tq +Husein Rider sbb pilih yuk sebagai pemenang..n hadiah dah selamat smpai kat yuk..
btw..yuk suka hadiah tu,,huhu..

ops lupa plak nak bgtau hadiah ape yang yuk dapat kan..
yuk pun x tau hadiah ape sbnarya sbb husein x bgtau pun..
so yuk just tunggu abg posmen..n finally hadiah smpai kat tangn yuk..

nie lar hadiah dia,,,

Apakah Apgar Score?

maksud apgar score?

bayi apgar score,baby apgar score,apgar score


adakah uols tahu apakah apgar score??urm..yuk pun mula2 tu x tau jgak..
but lpas baca aricle Dr. Abdul Rahim...yuk pun faham lar..
since yuk dah faham..so yuk nak share lar kat uols apakah apgar score..
benda nie penting bagi bakal ibu dan bapa...yuk rasa setiap parents perlu tahu apakah apgar score anak-anak mereka..

apakah apgar score?


apabila baby anda keluar drp Rahim @ Uterus, doktor bertugas atau bidan akan lakukan pemeriksaan baby untk mengetahui sama ada there is health problem with the newborn baby.
Pemeriksaan ni dipanggil Skor Apgar. Ia untk mengukur tahap kesehatan bayi anda. Dilakukan pada minit pertama & minit ke 5 setelah lahir. Setiap faktor ni di beri skor antara 0 dan 2, kemudian skornya dijumlahkan.

apakah faktor-faktor yang dinilai dlm Apgar score?

Design 74: set tilam & bakul bayi (reben)

set tilam dan set bakul bersarung

set tilam baby,set bakul baby,tilam kekabu asli,set bakul bersarung,barang baby,beli barang baby online

Wow...x sangka set bakul & tilam baby sy nie mndpat sambutan yg mnggalakkan
Dah rmai yg preoder..
Sbb tu cpt2 sy kluarkan design terbaru
Cantik x design baru nie...wrna lembut je

design baru nie...saya buat bnyak perubahan tau..terutama set bakul..

1)sarung set bakul boleh buka n basuh...jadi klau kotor jgn bimbang..sarung set bkul tu..uols boleh buka..basuh..n pasang balik kat bakul tu..hebat x??

2) bakul baju ada penutup...huhu
n yang paling penting..kesemua bakul ada reben
cantik nyer...

3) sarung set bakul tu..ada jahitan quilt..so mmng lawa lar..jahitan pun kemas

manakala untuk set tilam.

1)spt biasa sarung set tilam boleh buka n basuh..so klau kotor boleh basuh gna washing machine

2) yang lain nyer..tilam n bntal ada reben jgak..
ciap ada renda2 lg..mmng cantik lar

Cirit-Birit..Apa Yang Anda Perlu Lakukan?

rawatan dan tindakan yang perlu dilakukan ketika terkena cirit-birit.

rawatan cirit-birit,cirit-birit,diarrhea,sakit perut

ok hari nie yuk nak share pasal cirit-birit...sape kat cni pernaj kena cirit-birit angkat tangan hihi..
yuk pasti mesti ramai yang pernah kena cirit-birit kan..
ya Allah seksa kan kalau kena cirit-birit nie...kena ulang alik g tandas...
habis semua air dalam badan keluar..
muka pun jadi pucat dan badan pun akan jadi lemah klau kena cirit-birit nie..

biasa klau kena cirit-birit kita x tau kan nak buat ape..sbb tu hari nie yuk nak share tentang rawatan dan tindakan yang perlu di ambil ketika kita kena cirit-birit.

[wajib baca: kencing berbuih..normal atau tidak?]

yuk malas nak explain pasal simtom-simtom cirit-birit sbb yuk yakin uols meti dah tahu kan..benda cliche.
ada ke orang xtau yang dia kena cirit-birit..hahaha..

eh panjang plak yuk bebel..ok jom kita baca tentang cirit-birit.benda nie penting tau time kita kena cirit-birit

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...