YUK'S TROVE

nuffnag

SALES

Cara Mengukur Tekanan Darah Di Rumah

teknik-teknik untuk check tekanan darah(blood pressure) di rumah

Cara Mengukur Tekanan Darah  Di Rumah

mesti rmai yang cakap..alah klau dah ada mesin check tekanan darah senang lar..
check camtu jelar...
perlu ada teknik jgak ke...huhu..

eh..klau nak check tekanan darah di rumah perlu ada teknik jgak tau..
kau tu bukan doktor kan..so ko ingat senang ke nak check tekanan darah supaya tekanan kita dapat ambik tekanan darah yang betul..

jangan main-main dengan tekanan darah..klau salah teknik..bahaya.
yelar..sepatutunya tekanan darah tu dah tinggi..tapi sbb salah teknik..tekanan darah jadi rendah..
kita pun dengan happy cakap teknan darah normal//padahal tekanan darah nak naik mencacak..huhu...

meh sini baca teknik-teknik untuk check tekanan darah di rumah

Buat Masker Untuk Kulit Putih & Bebas Jerawat-DIY

masket untuk kulit putih,halus dan bebas jerawat (homemade)

Buat Masker Untuk Kulit Putih & Bebas Jerawat-DIY

ok hari nie yuk nak share masker homemade atau DIY..
dengan kata lain..uols boleh buat sendiri kat umah nnti..
bahan-bahan pun simple je..bahan yang digunakan memang dah ada kat dapur..

klau buat masker sendiri nie..jimat lar ckit..
nak beli masker kat kedai kan mahal..huhu..x sanggup..
lepas nie uols boleh lar buat senditi..jimat tau..
untuk dapatkan kulit yang bebas cela senang je..

[wajib baca: VIT C memutihkan kulit..mitos @ fakta?]

ops lupa nak bgtau..semua bahan-bahan yang digunakkan untuk buat masker kulit putih dan bebas jerawat nie natural tau..bahan-bahan semulajadi..so memang selamat lar..xde bahan kimia gtu,,
kat bawah nanti yuk explain kelebihan dan kebaikan bahan-bahan yang digunaka untuk buat masker muka nie
panjang plak yuk dok bebel..meh kita tengok cara-cara untuk buat masker untuk kulit putih melepak dan bebas jerawat.

Minum Air Kelapa Sambil Makan Ubat-Ubatan,Boleh Ke?

Kesan ambik ubat sambil minum air kelapa..

Minum Air Kelapa Sambil Makan Ubat-Ubatan,Boleh Ke?


Ramai yang bertanya, betul ke minum air kelapa bersama-sama ubat-ubatan akan mengurangkan keberkesanan sesuatu ubat? Soalan ini nampak mudah namun ia sebenarnya bermaksud interaksi antara ubat dengan minuman.Interaksi boleh memberi kesan sama ada meningkatkan kesan ubat dalam tubuh badan atau mengurangkan kesannya.

sebelum kita bercerita tentang kesan minum air kelapa keatas ubat hospital..jom kita tengok dulu khasiat air kelapa..and mungkin ada dari kita ini belum kenal dengan air kelapa.hihi..


Apakah Air kelapa?

Air kelapa terkandung di dalam tempurung kelapa muda. Secara semula jadi air kelapa berasa manis namun mempunyai nilai kalori yang rendah. Kandungan air kelapa adalah 94% air dan mengandungi karbohidrat ringkas yang mudah dicernakan dalam bentuk gula dan elektrolit. Selain daripada itu ia juga mengandungi pelbagai jenis hormon tumbuh-tumbuhan, enzim, asid amino, vitamin c dan boleh menjadi sumber yang baik untuk garam potasium (k+).

Ringkasan Kisah 25 Rasul

Cerita Pendek Tentang 25 Orang Rasul

Ringkasan Kisah 25 Rasul

yuk nak tnya ckit..kat cni berapa orang ingat semua kisah 25 orang rasul??
klau ada yang ingat..anda memang hebat..sbb yuk pun x igt..hihi..
klau rasul2 yang selalu disebit spt nabi muhammad.nabi musa.nabi ibrahim tu ingat lar..
klau sruh cerita pasal nabi illyas,nabi harun,nabi zakaria tu mmang yuk x tau lar..

mesti ada yang cakap..mana ada masa nak baca semua kisah 25 orang rasul..panjang kot..
tapi..sebenarnya semua atas sikap uols je,,,nak atau x nak kan,,
klau baca novel yang 500 pages boleh habiskan..x kan kisah 25 orang rasul xleh nak baca..
ouch....burn..burn..hahaha..

for those yang cakap xde masa..xpe yuk faham..so arie nie yuk share 25 kisah rasul..versi pendek...versi summary gtu..
klau ada yang ckap x sempat nak baca jgak kisah nie..mmang yuk hempuk lar...
klau nak versi yang lagi pendek..uols terjun lonkang jelar...nak baca yang nie pun malas..huhu..
sabar yuk..sabar.

mlas lar nak bebel panjang..meh kita baca kisah ringkas 25 orang rasul

8 Jenis Kepandaian Anak Anda

ibubapa wajib tahu jenis-jenis kepandaian anak mereka


sudah menjadi lumrah setiap ibubapa di malaysia nie mengukur kepandaian anak mereka berdasarkan peperiksaan..
klau anak dapat no 1 dalam kelas...wow..happy gler ibubapa..
nak bgtau satu kampung kan..
then klau anak dapat 98/100 bukan nyer ckp..bagus2..
tapi tanya "kenapa x dpt 100%??mana hilang lagi 2 marks??

yup..that the reality in malaysia..
nie based on pemerhatian yuk lar...
ibubapa kena tahu..x semua anak yang dilahirkan genius..
allah telah jadikan setiap manusia berbeza dan mempunyai kelebihan masing..
ibu bapa xleh nak pukul rata je semua..
mentang2 anak sulung genius..tiba dapat anak ke dua yang kutang genius..uols nak kata  anak kedua tu lembab..that not fair ok..

[wajib baca: 4 tempat terbaik untuk cium & gosok anak anda]

tugas ibubapa ialah..mencari potensi anak2 mereka..
once dah jumpa potensi tu...terus gilap..
ok..jom kita tengok 8 jenis kepandaian anak
hopefully dengan perkongsian nie akan membuka mata perents..

Cara Merawat Ruam Lampin Bayi

tips untuk mencegah dan merawat ruam lampin bayi

Cara Merawat Ruam Lampin Bayi

bagaimana ruam lapim boleh berlaku?

Ruam lampin merupakan keadaan yang kerap berlaku dalam kalangan bayi atau anak kecil. Kulit bayi adalah agak sensitif. Ruam lampin terjadi apabila kulit bayi terdedah kepada air kencing atau najis dalam jangka masa yang panjang. Tambahan pula, geseran antara kulit dengan lampin yang dipakai boleh menyebabkan keadaan kulit menjadi panas dan merah.

Selain itu, ruam lampin juga boleh berlaku apabila bayi atau kanak-kanak mempunyai alahan kepada jenis lampin pakai buang yang digunakan atau alah kepada bahan pencuci atau sabun yang digunakan untuk membasuh lampin. Pada dasarnya, ruam lampin adalah masalah kulit yang ringan dan tidak serius, namun jika dibiarkan berlanjutan akan menyebabkan lepuh pada kulit dan boleh menyebabkan jangkitan bakteria atau kulat berlaku.

Ciri-ciri ruam lampin adalah keadaan kulit bayi atau anak kecil yang mempunyai ruam merah di kawasan punggung, bahagian kemaluan atau kawasan yang ditutup dengan lampin.

cara-cara untuk merawat ruam lampin

Petua Hilangkan Kulit Muka Berminyak

tips merawat kulit muka berminyak

Petua Hilangkan Kulit Muka Berminyak

ok hari nie yuk nak share petua untuk hilangkan kulit berminyak...
sape ada kulit berminyak??angkat tangan...
x best kan..klau ada kulit muka berninyak nie kan..
bila minyak banyak sangat kat muka...kulit muka pun nampak x lawa..
bersinar semacam je...minyak tu plak dah boleh buat goreng telur kan..huhu..
sedih..sedih..

jgan sedih2.meh yuk share cara-cara untuk menghilangkan minyak di wajah..
petua nie senang je...guna bahan semulajadi...xde bahan kimia...natural tau..
kos dia pun murah je...x yah nak gi wat facial lar..x yah nak beli barang3 kosmetik yang mahal2 tu..
membazir je tau...

[wajib baca: makanan yang dapat mengempiskan perut]

petua nie guna oats je tau...yup oats je.. Surprisingly keberkesanan dia agak cepat. Kalah semua produk. Haha.Yang penting kena konsisten la. Buat direct 1-2 minggu. Hari hari ok. And tak guna facial cleanser pon.

cara-cara untuk menghilangkan kulit muka berminyak


nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...