YUK'S TROVE

nuffnag

SALES

Ubat Kumur..Perlu Ke??

perlukah mengambil ubat kumur??

Apakah ubat kumur? ,Bilakah pengunaan ubat kumur bagus diambil?, Apakah jenis-jenis ubat kumur?, cara-cara untuk menggunakan ubat kumur ,Adakah ubat kumur mempunyai kesan sampingan?, Tip-tip penggunaan ubat kumur

sekarang nie kan banyak kat pasaran yang jual ubat kumur..
iklan dalam tv pun banyak tentang ubat kumur nie..
tapi sejauh manakah kita perlu mengambil ubat kumur nie..??
atau hanya sekadar cukup dengan memberus gig??
ada gak yuk dengar orang bgtau kena ambik gak ubat kumur untuk memastikan kebersihan mulut kita..
but..sejauh manakah perkara tersebut betul..
yuk akan rungkaikan persoalan nie akhir sekali ye...so baca sampai habis ye..hihi
sebelum tu adakah anda tahu apakah ubat kumur??

Apakah ubat kumur?

11 Kaum Yang Dibinasakan Oleh Allah

kaum yang dibinasakan dan dihapuskan oleh allah

11 Kaum Yang Dibinasakan Oleh Allah

ok hari nie..yuk nak share ckit ttang kaum yang allah hapuskan dari muka bumi nie..
yuk juga baru tahu...banyak jugak kaum yang allah binasakan..
yang biasa kita dengar..kaum nabi luth..kaum nabi salleh..

tapi..hakikatnya banyak lagi yang telah allah binasakan..
adakah anda tahu kaum yang dimusnahkan oleh allah??
klau x tau..jom baca info nie..
hopefully info nie memberi kesedaran kepada kita agar menjadi khalifah yang bagus di atas muka bumi ini..

1-KAUM NABI NUH AS
•Nabi Nuh berdakwah selama 950 tahun,namun yang beriman hanyalah sekitar 80 orang. Kaumnya mendustakan dan memperolok-olok Nabi Nuh.
Lalu,Allah SWT mendatangkan banjir besar yg
kemudian menenggelamkan mereka yang ingkar, termasuk anak dan isteri Nabi Nuh.
(QS Al-Ankabut : 14).

2-KAUM NABI HUD AS
•Nabi Hud AS diutus kepada kaum Ad.
Namun mereka mendustakan kenabian Nabi Hud.
Allah SWT lalu mendatangkan angin yang dahsyat disertai dengan bunyi guruh yang menggegar hingga mereka tertimbun pasir dan akhirnya binasa.
(QS Attaubah:70, Alqamar:18, Fushshilat:13, Annajm:50, Qaaf:13).

Tips Menghias Rumah Ketika Musim Perayaan

cara menghias rumah ketika hari raya

Tips Menghias Rumah Ketika Musim Perayaan
pic kredit to google image

amboi yuk...puasa baru je cukup seminggu dah prepare untuk raya ke..
hihi..biasalar..klau bab2 raya nie mmang semangat ckit..
klau nak menghias rumah untuk hari raya kena lar awal2..
bukan ape..bulan puasa nie.memang letih ckit kan..
so kita kemas2 ckit lar...klau nak tunggu esok raya baru nak kemas..
mati lar wei...tambah2 klau rumah tu berhabuk..cuci plak setahun sekali..hihi..

 How are you decorating your house to be Raya ready? 

urm..yuk klau bab mennghias rumah ketika hari raya..biasa-biasa je..
xde lar nak beli perabot atau sofa baru semata-mata untuk raya..membazir je kan..
yuk suka menghias rumah degan budget yang rendah...hah..klau nak tahu tips menghias rumah dengan budget yang rendah...jap lagi yuk share kat bawah..

perkara pertama klau yuk menghias rumah ialah yuk akan basuh semua barang hiasan...biasalar kan..berhabuk..lepas basuh...of course lar nmpak baru...
then yuk akan basuh langsir..langsir hanya tukar 2-3 tahun sekali je...yuk recyle je langsir..jimat...hihi..

Tips Menghias Rumah Ketika Musim Perayaan
pic kredit to google image

bunga hiasa yang plastik tu pun yuk basuh gak..klau guna bunga plastik..jimat..
uols hanya basuh then ia nampak cam baru lagi tau..lepas basuh yuk pun gubah sendiri je bunga..gubah ikut suka kita lar kan.sbb kita yang gubah..
so every year gubahan bungah yuk mesti bertukar-tukar..hahaha..
nak beli kat kedai yang dah ciap gubah..bapak mahal wei..baik uols gubah sendiri je..jimat..


tips menghias rumah ketika hari raya

Movie Review: confessions(kokuhaku)

review disturbing  filem jepun,confessions(kokuhaku)


hello semua..sihat ke...jumpa kita lagi dalam rancangan review movie..
ceh..dah macam pengacara rancangan plak..hahaha..
wow..review movie lagi...urm..kenapa yuk semangat review movie sekarang??
yuk pun x tau..kadang2 ..bila mood nak review movie tu datang...so bnyak lar entry pasal movie..
lagi satu,,,when yuk tngok movie yang sangat bagus pun yuk nak review gak..
yelar..sbb movie yang bagus dan berkualiti patut kita share kan,,hahaha,,

[movie review: hunt for wilderpeople]

panjang plak yuk bebel..ok baca to the movie confessions..
movie confessions nie dari jepun ye,,,so arie nie kita review movie dari jepun plak..
bagi yuk filem confessions nie very disturbing and dark..
lepas uols tengok movie nie..konfirm xleh nak move on lagi..
konfirm still terfikir plot cerita nie...

movie confessions nie tentang ape??

Perniagaan House of Cat Disihir

kisah sedih perniagaan House of cat disihir

Perniagaan House of Cat Disihir

sape yang x kenal dengan house of cat kan..
dulu house of cat nie viral n famous jgak lar,,
klau uols x kenal..mmang sah ko bukan dduk di malaysia..hahaha..
jgn marah,,gurau je,,,

tapi..lepas viral arie tu,,house of cats nie tiba2 senyap..
yuk pun pelik gak..kenapa tiba2 senyap..
tut..tut...dengar cter house of cat dah nak tttup...
urm...kenapa plak house of cats nak ttup..

ok,,,klau uols nak tahu kenapa house of cats tutup..
anda kena baca kisah sedih nie,,
kisah nie bukan rekaan yuk semata-mata..tapi..nie adaalh kisah benar..
kisah nie diceritakan oleh house of cats sendiri kat pagew mereka..
tekejut jgak lar yuk..urm...zaman sekarang nie..ada lagi orang mengamalkan sihir..
memang kejam n x berhati perut lar org yang buat tu..

tapi..betu lar org ckap..klau  mmang dah sakit hati n hati busuk..
mereka akan buat ape saja utk puaskan hati mereka..termasuklah mensyirikkan allah..
yuk sahare cerita nie,,supaya menjadi ikhtibar buat semua..
uols ingat buat bisnes nie senang ke.bnyak dugaan ..
nie salah satu daripadanye..
kesian house of cats..

ok jom kita baca kisah sedih dari house of cats.

Resepi Sicilian Orange Cake

resepi kek orange gebu dan moist


wow...ramadhan or puasa just around the corner..kejap je masa berlalu.
dah nak masuk bulan puasa kan..
klau bulan puasa mesti yuk teringat kuih muih or dessert..huhu..
biasa lar...klau bulan buasa mesti nak makan benda manis2 time berbuka puasa kan..
lagipun sunnah kan klau kita berbuka dengna benda yang manis.manis..

What are your favorite Iftar dishes? 

ok..bagi sape2 yang x tau iftar tu...iftar tu maknanya berbuka puasa...hihi
ok..since yuk nie sweeth tooth..so klau time iftar tu mesti nak kena ada dessert..huhu..
salah satu favourite iftar dishes yuk ialah..sicilian orange cake..
wow..hebat ko..berbuka puasa makan kek..haha..western katakan..
hahaha..heh ingat..berbuka dengan benda manis.sunnah ok..

[wajib baca: resepi kek pisang almond]

yuk suka sangat dengan sicilian orange cake nie sebab..cake tu gebu..moist sangat...sedap...urm..makan dia mmaang xleh stop..hihi..
lagupun yuk memang letak banyak orange zest and perahan jus orange yang segar..so klau bake sicilian orange cake nie...memang bau satu rumah orange..
memang wangi...time makan tu pun..boleh rasa oroma orange tu.memang sedap..huhu.

sebelum yuk share resepi sicilian orange cake nie..meh yuk bagitau cerita camne sicilian orange cake nie boleh tercipta..

According to Almost Bourdain... This Sicilian Orange Cake is the famous orange cake from the once popular CafĂ© Agostini (this cafe was closed on 22 July, 2005) owned by Margie Agostini, in the heart of Sydney ’s suburb for the rich and famous, Woollahra. Customers have often been heard to say that “Margie’s orange cake is to die for”

Rick Stein:
"To be accurate, I suppose this cake should be known as Margie Agostini's orange cake. It was her signature dish at her greatly missed Caffe Agostini in Woollahra in Sydney. It seemed to me to be just made for Sicilian oranges. The recipe came from an article in the Times by Jill Dupleix, although I had eaten the cake at the cafe a few years earlier and I thought it was amazing. As Jill says, it has to be the richest, moistest, butteriest and yet lightest orange cake in the world."

so memang rugi lar klau uols x cuba resepi nie..
sebab sicilian orange cake memang sedap dan terbaik..
resepi sicilian orange cake pun senang je..
uols bole buat nyer..
ok,,sediakan pen dan kertas untuk salin resepi sicilian orange cake

Review:Nescafe Dolce Gusto Piccolo Coffee Machine

mesin kopi dolce gusto picallo

 Review:Nescafe Dolce Gusto Piccolo Coffee Machine

hai semua...berjumpa lagi kita hahaha...
hari nie yuk nak review pasal coffee machine plak.
sape kat cni coffee lover atau peminat kopi..angkat tangan ckit..hihi..
ok..nie yuk ada berita gembira kepada peminat kopi..
sbb lepas nie uols boleh lar buat kopi sendiri kat umah..
senang dan mudah...
x yah dah nak gi beli kopi kat starbucks atau cafe..
buat sendiri kat rumah...jimat lagi tau..

tapi..klau nak buat kopi kat umah..mestilar kena ada ada mesin kopi atau coffee machine dlu tau.
xde coffee machine camne nak buat kopi..haha....
so hari nie yuk nak memperkenalkan mesin kopi yang sangat bagus..iaitu nescafe dolce gusto piccolo coffee machine..

yup yuk tahu..kat kedaia ada banyak mesin kopi yang bagus..
tapi..nescafe dolce gusto piccolo coffee machine.. nie lain tau..
lagipun sekarang nie..ada promosi harga nescafe dolce gusto piccolo coffee machine..
harga memang murah lar..rugi x grab.

pasal promosi nescafe dolce gusto piccolo coffee machine.. tu..nanti yuk bgtau..
n kat mane nak beli nescafe dolce gusto piccolo coffee machine.. dengan harga murah...hihi
nnti yuk bgtau last sekali....

sekarang nie..meh yuk bgtau kelebihan mesin kopi nescafe dolce gusto piccolo

kelebihan nescafe dolce gusto piccolo coffee machine

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...